Turizm

Topraklarının % 65’i orman vasfındaki arazilerle kaplı olan Bolu’da 1 Milli Park ve 9 Tabiat Parkı bulunmaktadır. Doğa koruma alanı statüsünde olan bu parklar 2019 yılında 1,8 milyon kişi tarafından ziyaret edilmiştir. 

Türkiye’nin en güzel doğa manzaralarından biri olan Yedigöller Milli Parkı her yıl yüzbinlerce kişi tarafından ziyaret edilmektedir. Bolu’nun 42 km kuzeyinde yer alan milli park, çok sayıda bitki ve ağaç türüne ev sahipliği yapmaktadır.  

Bolu’nun uluslararası üne sahip diğer doğa turizm değeri Abant Gölü Tabiat Parkıdır. Bolu’nun 34 km güneybatısında Abant Dağları üzerinde bir krater gölü olan Abant Gölü denizden 1.328 m yükseklikte ve 127 hektar büyüklüğündedir.  Flora ve fauna bakımından oldukça zengin olan Abant Gölü Tabiat Parkında çam, köknar, kayın, meşe, kestane, gürgen, kavak ve yabanıl meyve ağaçları türleri yaygın şekilde görülmektedir.   

Bolu Merkez ilçede 1.217 m yükseklikte bulunan Gölcük Tabiat Parkı, orman, dağ ve göl peyzajlarının yanında yürüyüş parkurları, manzara seyir terasları, piknik alanları, bungalovları ve klimatik özellikleri ile önemli bir rekreasyonel potansiyele sahip durumdadır. 

Bolu’nun diğer Tabiat Parkları, Kıbrıscık Karagöl, Göynük Sünnet Gölü, Mudurnu Sülüklü Göl, Beşpınarlar ve Göksu Tabiat Parkladır.    

Jeolojik bakımdan Kuzey Anadolu fay hattı üzerinde bulunan Bolu jeo-termal su kaynakları ve kaplıcalar açısından zengin bir ildir. Karacasu, Babas, Sarot, Pavlu ve Çatak kaplıcaları Bolu’nun önemi jeo-termal su kaynaklarıdır. 

Bolu’nun kış turizminde öne çıkan ilk turistik varlığı ülkenin önde gelen kış turizm merkezlerinden biri olan Kartalkaya Kayak Merkezidir. Ayrıca Gerede ilçesinde bulunan Arkut Dağı Kayak Merkezi özellikle slalom ve mukavemet türündeki kış sporlarının yapılabildiği ikinci bir kış turizm merkezi konumundadır.