Yatırım Ortamı – Organize Sanayi Bölgeleri

Organize Sanayi Bölgeleri (OSB), sanayinin uygun görülen alanlarda yapılanmasını sağlamak, çarpık sanayileşme ve çevre sorunlarını önlemek, bilişim teknolojilerinden yararlanmak ve sanayi türlerinin belirli bir plan dâhilinde yerleştirilmesi ve geliştirilmesi amacıyla; sınırları tasdik edilmiş arazilerin imar planları dâhilinde gerekli ortak kullanım alanları, hizmet ve destek alanları ve teknoloji geliştirme bölgeleri ile donatılıp sanayi kullanımı için tahsis edilmesiyle oluşturulan ve 4562 sayılı Kanun hükümlerine göre kurulan, planlanan ve işletilen ve kaynak kullanımında verimliliği hedefleyen mal ve hizmet üretim bölgelerini ifade etmektedir. 

Bolu’da 1’i kuruluş aşamasında olmak üzere 4 adet OSB bulunmaktadır. Bu OSB’ler toplamda 393,4 hektar alana sahip durumdadır. 2020 yılı itibariyle Bolu’da yer alan OSB’lerde parsel bazında doluluk oranı yaklaşık % 99’dur. Bolu’da yer alan OSB’lerden 1 âdeti ihtisas OSB’dir. İhtisas OSB aynı sektör grubunda ve bu sektör gruplarına ait alt sektörlerde faaliyet gösteren tesislerin yer aldığı OSB’leri ifade etmektedir. Bolu’nun ihtisas OSB’si Deri ve Deri ürünleri sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin yatırımları için kullanılmaktadır. 

Bolu OSB’lerinde imalat yapan firmalar ağırlıklı olarak Deri ve Deri Mamulleri, Ağaç Ürünleri, Gıda Ürünleri, Giyim Eşyası ve Cam Ürünleri gibi sektörlerde faaliyet göstermektedir. Bolu OSB’lerinde üretim yapan firmalar tarafından istihdam edilen kişi sayısı 7.750 civarındadır. 

OSB AdıKuruluş TarihiNiteliğiBulunan SektörlerWeb sitesi
Bolu OSB2000Karma ve Tekstil İhtisasOrman Ürünleri, Cam Sanayii, Tekstil, Gıda Ürünleri, Makina, Elektrik Malzemelerihttp://boluosb.org.tr/ 
Gerede OSB1994KarmaTekstil, Orman Ürünleri, Demir Çelik Ürünleri, Makinahttps://www.geredeosb.org.tr/ 
Gerede Deri İhtisas OSB1997İhtisas OSBDeri ve Deri Ürünlerihttp://www.geredederiosd.org.tr/